Укупно приказа странице

Девана открива геоморфологију





Тога се дана није десило ништа необично. Пред Деваном је стајао неки непознат уџбеник. Никада није чула за ову научну дисциплину; можда ју је баш зато и копкало да га отвори. А у њему- неке чудне дефиниције.
Глацијални процес: геоморфолошки процес који настаје деловањем леда, снега и мраза (ниских температура). Геоморфолошко дејство снега назива се инвациони процес, док се деловање мраза назива криогени процес. Види и: процес којим се раздвајају два људска бића која су некада делила исту интимност, за која се чак тврди да су осећала љубав једно за друго и мислила да их везује љубав. Током овог процеса запажено је интензивно криогено деловање.
Снежна граница: она одређује подручја развоја глацијалног процеса. То је висинска зона у којој се све падавине јављају у чврстом агрегатном стању. Упореди са: Снежна граница се формира са првим одбацивањем партнера, што представља дуготрајан геоморфолошки процес а резултира оштрим, назубљеним врховима који се јављају између њих.
Глечер (ледник): покретна ледена маса, ледена река, која настаје на местима на којима снег не успева да се отопи, где се годинама таложи. На самом почетку таложења снег се претвара у фини зрнасти лед, а потом добија свој типичан изглед – постаје прави леднички лед. Када тежина нагомиланог леда изазове притисак у доњим деловима ледника долази до топљења леда на самом дну, и целокупна маса ледника почиње да се помера преко отопљеног дела, клизећи према подножју падине. На свом путу, маса леда дроби све пред собом и потискује комаде одломљених стена, остављајући за собом удубљење у тлу у облику олука или латиничног слова „У“. По свом разорном утицају на тло, ледник се сматра за највећу ерозиону силу природе. Види и: река ледених емоција, састављена од дискретних слојева, насталих од нерашчишћених свађа, неиспуњених и неизречених снова и потреба. Када тежина ових емоција постане превелика, изазива притисак у доњим деловима тела који онда, најчешће, престају да функционишу. У друге врсте ледника, овај исти процес доводи до  друштвеног и емоционалног „проклизавања“. На свом путу маса овог другог, отопљеног ледника дроби све пред собом и потискује комаде одломљеног срца, остављајући за собом удубљење у облику ишчупаног олука који је каналисао осећања из срца. Овај процес обавезно доводи до стварања емоционалног удубљења-  нарочито непријатне појаве за рођаке и дотадашње блиске пријатеље. Овакво удубљење назива се промашен однос и по свом разорном утицају на душу оба партнера, ледник се сматра највећом ерозионом силом односа.

Абразија: Материјал који је откинут са нунатака, и представља ретке стенске масе које ледник покровног типа носи по површини.  Упореди са: материјал настао непрекидним млевењем сопственог ткива, фрикцијом и трошењем у неуспешним површинским или блиским контактима.

Нунатак: изолован брег или планински врх који се издиже изнад леденог покривача. По правилу, има веома стрме стране, тако да се лед и снег не могу задржавати на њима. Крећући се око нунатака. ледник обавља бочну ерозију, поткопава његове стране и изазива одроњавање и осипање. Термин је ескимска реч која означава усамљен врх. Упореди са: Осећање који сваки од партнера има о типу односа који је могуће остварити са оним кога си некада волео.Сваки се пaртнер осећа као усамљен врх. У овој фази, оба партнера сматрају да узалудно круже један око другог, а да се неуспех види и по томе што се на партнеру који више није способан да прихвати идеју поправљања односа и пажњу, све врсте емоција, понашања, покушаја и погрешака сливају без задржавања. Крећући се око партнера који стоји непомично и нема иницијативе да промени однос, други партнер обавља бочну ерозију индолентнијег партнера, али и сам је доживљава. Ерозија у оба партнера може се уочити голим оком.

Ледничко раме: терасаста зараван, која се може пратити готово целом дужином валова и развијена је, по правилу, са обе његове стране. Ледничко раме настаје као колебање нивоа леда у леднику. Током хладнијег периода, ниво леда у леднику је виши. У току лета, ниво леда се смањује, ледник се повлачи на мању висину у долини, остављајући за собом терасасту зараван, као границу вишег и нижег нивоа леда. Види и: услед колебања осећања међу партнерима, долази до поремећаја нивоа емоција, оданости и поверења. Партнери почињу један другом да подмећу „ледничко раме“, у процесу губљења  емоција. У току топлијих периода, ниво непријатељства се смањује, али се, за разлику од глечера једном отопљене емоције много јаче стврдњавају у фазама поновног захлађења , попримајући невероватну чврстину, необјашњиву отпорност на разбијање, што резултира појавом очаја у оба ледника.

Стрије: Прелазећи преко полираних површина, ледник, материјалом који носи, задире у њих и оставља уске бразде, милиметарске дубине. Упореди са: Зарези на полираним површинама односа партнера; мале, заобљене огреботине или ожиљци који представљају документ о вечерима бескрајних понављања оптужби.

Зајезерена вода: вода настала отапањем ледника. Оваква вода може пробити или прелити у природну моренску брану, која је условила стварање језера. У том случају почиње сталан линијски ток воде. Види и: очи пуне суза, које настају услед отапања осећања и неиспуњенх очекивања, о којима партнер не жели да разговара. Овакве сузе могу пробити или прелити годинама стварану друштвену брану. У том случају почиње сталан линијски ток суза, док оне, у једном тренутку, сасвим не усахну.

Ескер: формација која настаје слободним током воде. Упореди са: слободно,упорно, механичко цвиљење душе, изазвано понављаним замрзавањем и одмрзавањем односа. Нуспроизводи овог процеса су сумња у сопствене поступкеи потиштеност.

Кам (прва дефиниција): низак, змијолики гребен, синусоидално извијен. Настанак кама везује се за седиментацију подледничких токова воде. Материјал подинских морена је транспортован водом, делом заобљен и класификован по крупноћи. Углавном је то песак и ситнији шљунак. Камови су типична појава на просторима где су некада били развијени ледници покровног типа. Упореди са: ниски, змијолики ударци право у срце партнера, који служе да га комплетно паралишу и синусоидно извију. Настанак ових удараца везан је за седиментацију подледничких нерашчишћених токова прекора, неправедно доживљених поступака и осећаја осујећености. Материјал од кога се стварају ови моћни, ниски, отровни ударци је транспортован крвотоком, право у срце гнева; делом је заобљен и класификован по крупноћи. У питању су углавном песак (мајка, отац, брат, бака-прва породица) и шљунак (друштвени статус, процеси социјализације и толеранције) али бива и крупнијих стена (одбијање интимности), које при паду стварају јак тресак.
Камови (друга дефиниција): брежуљци или ниски и уски праволинијски гребени. Види и: тенденција срца да се расцепи по уским и праволинијским, паралелним линијама.
Глечерско млеко: отопљена вода ледника, различитог хемијског састава. Види и: горка течност, пуна прљаве, неизречене шљаке, разорна по људску доброту.
Глечерска рупа: ствара се увртањем и окретањем ледничке масе. Упореди са: рупа у души која се јавља услед страха који претходи доношењу одлуке о прекиду везе.
Испрана зараван: зараван комплетно очишћена од ледничког материјала. Види и: онај фантастичан свет среће, испод испраних наноса мржње, личног блата и годинама таложеног муља.
Подледничка река: она настаја испод ледника и покрећа велике количине материјала. Упореди са: Река злих мисли које се јављају према партнеру, услед слабости да се рашчисте односи на здрав начин. У игри жртве и прогонитеља, где сваки од партнера игра наизменично обе ове улоге, умор и исцрпљивање доводе до стварања подледничке реке злих мисли.
Морена: сви акумулациони облици глацијалног процеса. Општа и заједничка карактеристика моренског материјала је обрађеност, врло слаба, или никаква заобљеност и изузетно висок степен литолошке и гранулометријске хетерогености. Подела морена заснива се на степену њихове активности. Две основне категорије чине активне или покретне и напуштене, односно сталожене морене. Упореди са: сви процеси акумулације љутње кроз које пролазе партнери. Последица процеса акумулације љутње су необрађеност, суровост у даљој комуникацији; врло слаба или никаква заобљеност, односно толеранција према жељама партнера и велика хетерогеност у свакој области заједничког живота. Активнан или покретан партнер се труди још једно кратко време да чини кораке ка отопљавању или умањењу хетерогености, док се други партнер вероватно већ осећа напуштеним и стога делује као сталоженији, што је варка.
Озари: уски, издужени гребени као резидуални облици првобитних наслага подинских морена. Они се јављају између канала који настају ерозијом меког и растреситиг материјала. Често су препознатљиви у савременом рељефу. Види и: несвесно весели, ведри и пријатни погледи које одбаченији партнер понекад шаље потпуно непознатим особама. Ови погледи су уски (тојест усмерени само на одређену непознату особу) и издужени ( бацани некако искоса, кришом) и јесу резидуални облици јер је особа која их „баца“ сматрала да више није способна да се заинтересује за неког другог. Озари се јављају између канала препуних свађа и горких речи, узајамно размењиваних погледа мржње и презира, који настају ерозијом првобитних уверења о постојању љубави и поверења. Оваква уверења јесу у почетку мека и растресита. Озари су често препознатљиви у савременом рељефу друштвених игара.
Глацијални процес у времену: његов почетак и завршетак условљени су значајним климатским променама, захлађењем односно, отопљавањем. Промене се дешавају постепено и веома споро. Види и: процес захлађивања некада веома топлих односа између два људска бића. Овај процес спада у тзв. „очекиване“ процесе, који се не дешавају једино у филмовима продукције „бе“ (Индија, Турска, Бразил, Мексико). Његов почетак и завршетак коинцидирају са почетком и престанком љубави. Промене се дешавају постепено и веома споро али су убрзо видљиве и најнеупућенијима. Промене су иреверзибилне, тј. једном погоршани однос никада се више не може поправити.
А онда, уморна, Девана склапа уџбеник и каже „ааах, већ је касно, већ је седамнаести септембар“.

Нема коментара:

Постави коментар